Buiten gaan we naar Binnen....

U bent hier: Bij Roep  > Met de paarden

 Met de paarden Met de paarden

Mijn twee paarden Nien en Bou zullen ondersteunen bij een paardencoach sessie.

Nien (Nienke fan 'e Poasen - Fries) is een zeer bijzondere, sensibele merrie. Ze is aanhankelijk, lief en een Grande Dame.

Bou (AnaBou de Leurie - Normandische Cob) is eveneens een merrie en aanhankelijk, zeer mensgericht en heel erg aards.

Nien en Bou zijn beiden zacht en heel geduldig in het duiden van wat er gezien en erkend mag worden.

Op onze prachtige plek op landgoed Oldenaller tussen Putten en Nijkerk bieden we een veilige rustige omgeving voor de paarden en voor jou en mij om te werken.

De paarden hebben een inloopstal, met uitloop en track. Ze zijn vrij om aan te sluiten (of niet ;-)) We werken vanaf de grond, de paarden worden tijdens een coaching niet bereden. 

 

Wat is paardencoaching dan...?

Paardencoaching (het coachen van mensen met behulp van paarden) is zowel in persoonlijke coaching als bij het coachen van mensen in organisaties een niet meer weg te denken tool. De afgelopen jaren is er belangstelling voor de relatie tussen paarden en mensen ontstaan, waarbij paarden steeds vaker worden ingezet bij training, behandeling, coaching en begeleiding van mensen.


“Het paard is een spiegel” is een veelgehoorde uitspraak van mensen die met paarden werken. Tegenwoordig komt men meer tot de ontdekking dat hierdoor paarden ook ingezet kunnen worden in o.a. managementtrainingen en persoonlijke ontwikkeling. 

 

Coaching met paarden -   Het gaat over het coachen van mensen met behulp van het paard. Het gaat dus niet over coachen van ruiter en paard naar gerichte sportprestaties, het gaat om het coachen van de mens, de medewerker, de leidinggevende of een team/familie.

 

Coachen met paarden: wat is het precies, hoe werkt de coaching met paarden en waarom is het zo effectief?

 

Paarden helpen -  Paarden helpen mensen aan meer zelfinzicht. Paarden helpen o.a. met het leren grenzen te stellen, beter te functioneren, beter te motiveren en te inspireren, beter leiding te geven, de leiding te nemen, bij het verbeteren van de conflict hantering, een teamplayer te worden en met angsten om te gaan.

 

Puur natuur -  Coachen met paarden is niet zweverig. Een paard staat met vier benen op de grond. De reflecties van paarden zijn 'puur natuur'. Paarden overleven zonder praten. Paarden gebruiken een ander communicatiesysteem dan mensen en dit systeem zorgt ervoor dat paarden heel snel gevaar detecteren. Een paard is een vluchtdier en voor het overleven en voortbestaan van de paarden als diersoort is vluchten bij gevaar essentieel.

 

Een paard communiceert door middel van lichaam, houding, zien, horen en voelen. Bij dit voelen hoort ook het voelen/oppikken van energie. En we hebben het hier dus niet over 'zweverige of spirituele energie'. Zodra er in de omgeving van het paard of de kudde een verandering in houding, beweging of energie optreedt, wordt hier direct op gereageerd. Je ziet vaak dat één paard als eerste reageert en dat de andere paarden dit opvangen. Denk maar eens aan de momenten dat alle paarden bijna tegelijk hun hoofden omhoog doen en gealarmeerd met het hoofd hoog, de oren gespitst allemaal dezelfde kant op kijken.

Vervolgens volgt een reactie, bijvoorbeeld: in beweging komen, weer gaan eten, of vluchten. Dit alles gaat razendsnel, zonder woorden en is heel zuiver. Hier komen geen emoties of gevoelens aan te pas.

Het is communicatie in het hier en nu, puur voor het overleven. Eerst een emotie verwerken of een masker afzetten kost tijd, tijd die de paarden niet hebben als er (levens)gevaar dreigt.

 

De mens -  Zodra de mens in de omgeving van het paard komt zullen de houding, manier van bewegen en de (onbewuste) energie van de mens, DIRECT door het paard gescand worden. Dit is heel duidelijk en bijzonder aanschouwelijk: 600 kg paard laat in het hier en nu zien en ervaren wat iemand uitstraalt.

 

Bij de paarden gaat het erom dat binnen en buiten in balans cq congruent zijn. Denkt iemand niet bang te zijn, doet men heel stoer of besluit je wel even snel de leiding te nemen, dan pikt het paard onderliggende (onbewuste) gevoelens op (de energie is dan niet 'veilig'). Het paard geeft duidelijk aan dat het niet 'klopt' en zal vervolgens actie ondernemen om veilig te kunnen overleven. Hetzelfde zal het paard doen als iemand een masker op heeft om emoties en woede te verbergen.

'

Wie ervaart dat stoer doen geen effect heeft, boos worden en schreeuwen geen indruk maken en dat een zorgvuldig opgebouwde houding en/of het automatisch opgezette masker, geen belemmering vormen voor het paard om aan te geven wat er onderhuids en onbewust gaande is, wordt teruggewezen naar zichzelf. Wat doe ik? Waarom reageert het paard hier zo op? Ben ik dan niet zo stoer? Communiceer ik wel goed? Wat voel ik daarbij? Hoe komt dit? Aan de hand van de reacties van het paard en de begeleiding van de coach komt men tot krachtig zelfinzicht en tot de essentie van de coachvraag.


Zodra de deelnemer tot de essentie komt, deze laat indalen en erkent (tot inzicht komt) dat het hierom draait, verandert de energie van de deelnemer.  

 

Waar ondersteunen de paarden mensen zoal mee?

Anders handelen –Angsten -Besluiten/beslissen -Leiding te geven -Functioneren (school / werk / gezin) -Communicatie/communiceren (hoe/wanneer/wat) -Concentratie verbetering -De leiding te nemen -Eigen plek innemen -Fobieën -Focussen -Geduld -Grenzen bepalen en aangeven -Motiveren -Oplossingen zoeken -Samenwerken / werken in teamverband -Uiten (plannen bespreken, delen doelen, woorden geven aan gevoel en emoties) -Vragen -Verbetering - conflict hantering -Zelfinzicht -Zelfstandigheid